Verschenen in de Bibliotheek Liborius:

 

Marcellus Emants
Schetsen uit Spanje

 


In het najaar van 1885 vertrekt de schrijver Marcellus Emants (1848-1923) voor meer dan een halfjaar naar Spanje. Hij verblijft onder meer in Barcelona, Madrid en AndalusiŽ. Schetsen uit Spanje is het verslag van deze rondreis.

 

Deze Schetsen zijn geen lofzang op het romantische Spanje waar er in de negentiende eeuw al zoveel van waren verschenen, maar een onbevangen en vaak vermakelijk verslag over het land zoals dat zich aan een nuchtere Haagse heer voordoet. Zo neemt Emants ons mee naar hanen- en stierengevechten in Alicante en Madrid, gaat hij op bezoek bij een heuse Don Juan in Elche en leert hij in Granada het zigeunerleven kennen.

 

Voor deze uitgave, de eerste volledige editie sinds 1891, werd de spelling geactualiseerd. De oorspronkelijke tekst is aangevuld met een hoofdstuk over Mallorca dat Emants na het verschijnen van de eerste druk elders publiceerde. In een nawoord plaatsen de hispanisten dr. Sebas Faber en dr. Gijs Mulder de Schetsen van Emants in de traditie van literaire reisverslagen over Spanje. Ook gaan zij in op het beeld dat buitenlanders en Spanjaarden zelf van het land hadden en soms nog hebben.  


246 pagina's, geÔllustreerd
ISBN 90 74622 45 3   NUR 508
Euro 19,50
Lees de eerste pagina's (PDF)


Schetsen uit Spanje werd besproken in Trouw van 17 juli 2004. Lees hier de recensie.

Lees hier de bespreking in de Volkskrant van 31 juli 2004.


Naar de MKW-homepage